Läpiviennit

Läpiviennillä tarkoitetaan eristettyjen putkien tuomista tekniseen tilaan. Eristetyt putket tuodaan tekniseen tilaan suojaputkien kautta,suojaputkeksi suositellaan esim. tuplavahva sadevesiputki tai viemäriputki ja loivat kulmat (sähkökaaret). Eristetyt vaakaputket muovihitsataan kaivolta ja tuodaan tekniseen tilaan asti eristettyinä,sisäpuolisista vedoista eteenpäin vastaa lvi-urakoitsija.

Erilaisia tapoja tuoda putket sisälle

  • seinän kautta, jolloin putket suojataan suojakotelolla ulkopuolella
  • lattian läpiporaus eri astekulmilla, joko kahdella reiällä tai yhdellä isolla (huomioi lattialämmitys)
  • sokkelin ali kaivaminen
  • uudisrakennuskohteessa suositellaan lattiavalun yhteydessä asennettavan suojaputket, joiden kautta eristetyt putket tulevat läpi

Usein läpiviennit/suojaputket ovat väärin tehtyjä, yleisin virhe on liian jyrkät kulmat sekä liian pieni putkikoko tai käytetty salaojaputkea, jossa ei ole tasainen sisäpinta.

Suositus tehdä suojaputket valmiiksi kohteeseen on tuplavahva sadevesiputki, jonka voi taittaa loivaan kulmaan ja putki on sileää sisältä tai käyttää viemäriputkea, jossa kulmana on sähkökaariputket loivalla kulmalla tai kolmas vaihtoehto 3 x 30 asteen kulmat peräkkäin/väliin suorat kappaleet viemäriputkea,ettei kulma tule liian jyrkäksi) loivalla kulmalla.

Kulmissa ei saa käyttää 45 asteen kulmia eikä valmista 90 asteen kulmaa, molemmat tekevät kulmasta liian jyrkän eikä eristettyputki tahdo tulla kulmasta ongelmitta läpi, myöskin 3 x 30 asteen kulmissa ongelmana on kulmiin jäävä sauma, joihin eristetty putki ottaa kiinni.

Huomioithan, että kaivolta tulee aina kaksi putkea eli suojaputkia tarvitaan myös kaksi tai yksi iso, josta molemmat mahtuvat tulemaan läpi. Mikäli kohteessa on useampia kaivoja, tulee suojaputkia olla jokaiselle kaivolle kaksi kappaletta. Esim. kaksi kaivoa vaatii neljä suojaputkea, eristetyn putken ulkomitta 63 mm.