Tutustu ongelmakohtiin porauspaikalla

Ohjeistuksista huolimatta joudumme usein porauspaikoilla ongelmatilanteisiin, jotka voivat johtua alle listatuista asioista.

Usein kysytyt kysymykset, ohjeita

 • Porauspölylle toimitettu lava on liian pieni

  Porauspölyä ei voida purkaa hiekkalaatikolle tai roskakuuppaan, lava voi olla kontti, umpisäiliö, avolava tai kannellinen lava. Vaadittava kokoluokka lavalle on 5500 mm x 2500 mm x 1200 mm.
  Kuva: kannellinen vaihtolava

 • Lava ei saisi olla matalareunainen.

  Siihen pystyy purkamaan poratessa kivituhkan, mutta lavaa hakiessa tulee ongelmia. Lava nostetaan kuorma-auton kyytiin, jolloin matalasta reunasta tulee kivituhkaa ja mahdollisesti lavalle jäänyttä vettä reunan yli asiakkaan tontille.
  Pihan puhdistaminen joudutaan tekemään painepesuautolla, jonka kustannus siivouksesta voi olla jopa lähes 900 €.

 • Kivituhkaa emme suosittele kerättäväksi suoraan esim. traktorin peräkärryyn.

  Kivituhka on märkänä painavaa eikä lähde lavalta kippaamalla vaan vaatii avuksi kaivinkonetta, jolla kivituhka avustetaan pois lavalta, kärry voi myöskin vioittua tai kaatua. Kärryjä ei saada yleensä niin vesitiiviiksi, että kivituhkavesi pysyisi sisällä, vaan se pääsee valumaan tontille. Kärryt ovat myös tilavuudeltaan usein liian pieniä.
  Kuva: Purku traktorikärriin

 • Mikäli kohteessa on tontille purku, olethan tietoinen, että porauspöly ei ole siistissä kasassa porareiän vierellä.

  Porauksessa tulee myös vettä, joka levittää kivituhkaa pitkälle matkalle. Facebook-sivuillamme on videopätkiä tontille purkamisesta porauksen aikana. Myös vesimassalle on hyvä olla ohjaus esim. ojaan tai metsikköön. Suoraan porauksesta viemäriverkostoon tai vesistöön kivituhkavettä ei saa laskea.
  Kuva: tulivuori purku
  Kuva: tontille purku monttuun

 • Koneessa on painopiste porauskankien puolella.

  Jos kulkureitti on kalteva, on huomioitava kaatumisriski koneelle.
  Kuva: kaatumisriski

 • Ajoreitin ja porauspaikan on oltava tarpeeksi kantava koneelle.

  Koneen paino on noin 8–9 t kg, porattaessa vanhan öljysäiliön kohdalle, monttu pitää olla täytetty riittävällä määrällä soraa tai mursketta. Kone uppoaa pehmeään maastoon, jos se on täytetty hiekalla.Poravaunu ei ole kaivinkone eikä se nouse montusta omin avuin.

 • Porakoneelle täytyy olla esteetön kulku.

  Kone vaatii leveydessä 2,5 m liikkumatilaa (huomioi myös porarin liikkumatila koneen ympärillä). Kone on puomiston kanssa n. 6 m pitkä, eikä sillä pysty tekemään jyrkkiä käännöksiä. Huomioi myös riittävä leveys kulkureitillä sekä tasaisuus. Vaikka kone on teloilla oleva, ei sillä pysty menemään metrisien ojien tai isojen kantojen yli. Hyvä huomioida myös riittävä korkeus, ettei porakoneessa oleva vesisäiliö ota kiinni talon ränneihin.

 • Porauspaikalle ei saisi etukäteen kaivaa monttua.

  Usein on ajateltu säästää rautaputkessa ja kaivetaan kalliota näkyviin.

 • Porauspaikalla on noin 2 m syvä monttu, johon porauspaikka oli merkitty porattavaksi.

  Tälläisessä tapauksessa porari on montun pohjalla ja porakone jää 2 m korkeuteen montun reunalle. Emme pysty poramaan kaivettuun monttuun, monttu on täytettävä tasamaalle asti tai kaivettava riittävän iso monttu ajoreitteineen, että koko porauvaunu porarin kanssa ovat kaivannossa.
  Kuva: tontinreuna

 • Paineellinen pohjavesi

  Paineellinen pohjavesi voi aiheuttaa monenlaista ongelmaa.Ongelmia on mm. liiallinen vesimassa jota ei pysty purkamaan minnekään,poraus hidastuu niin paljon ettei kaivoa saada porattua tavoitelluun poraus syvyyteen asti.Paikkakunnittain on eroja myös rakennusvalvonnan antamissa lausunnoissa, osa kieltää vesimassojen purkamisen lavoilta myös separointikonteista, kielteisessä päätöksessä jäljelle jäävä vaihtoehto on imuauto, jonka kustannus on n. 500 -600 € alv 0 % per ajokerta, joskus kustannus on niin suuri ettei porausta kannata toteuttaa. Huomioithan ettei vedenkuljetus loka-autolla ole puhdasvesi kuljetus vaan se veloitetaan jätevesikuljetuksena jolloin veden vastaanottomaksu voi olla useita satoja euroja.

  Lataa lyhyt video: Paineellinen pohjavesi

  Kuva: Paineellinen pohjavesi

Kysymyksiä

Paineellinen pohjavesi selviää usein porauksen yhteydessä, jolloin vettä alkaa tulla poratusta kaivosta kovalla paineella ja sitä voi tulla 3m poratangolla usieta kuutioita.

Vettä voi tulla niin paljon, että se on helpointa hallita vaihtolavalla. Mikäli purkupaikalla ei ole ojaa tai metsikköä minnevettä voi lavalta purka hallitusti, tyhjennykset voi tehdä imuautolla joka voi olla n.10m3 per tyhjennys kerta.
Imuauton käyttö on kallista, tyhjennyskerta voi maksaa n. 600 € alv 0% per kerta ja veden vastaanotto maksu voi olla useita satoja euroja, johtuen imuauton olevan lokayhtiön auto, jolla on tyhjennetty lokasäiliötä, jolloin
vesimassaa ei vastaanoteta puhtaana vetenä mahdollisen colibakteerin takia. Asia tulee usien yllätyksenä.